DANIEL RAMOS

Sierra de Gredos, Spanje

Een Spaanse Australiër of een Australische Spanjaard? Daniel Ramos is in ieder geval een mooie mix van oude en nieuwe wereld. Hij is een van de pioniers in Sierra de Gredos, een bergketen met hoogtes tot 1200 meter in het binnenland van Spanje, zo´n 80 kilometer ten zuidwesten van Madrid.

Een wijngebied dat politieke grenzen overstijgt. Het bestrijkt 3 verschillende autonome regio´s en provincies, maar sluit qua wijnstijl bij geen enkele van de 3 beschikbare appellaties aan.
Daniel en vrienden hebben zich daarom verenigd in een associatie die aan het strijden is voor een eigen appellatie die recht doet aan het specifieke klimaat en de karakteristieke bodemsoorten van de diverse dorpen en percelen, en de autochtone druiven van Sierra de Gredos.
Dat wil zeggen dat de wijnen momenteel nog de schamele titel landwijn (vino de la tierra) dragen. Wijngaarden kennen echter geen politieke grenzen en dus zouden we de wijnen daar ook niet op moeten beoordelen. Wat telt is het landschap dat de druiven voortgebracht heeft.
Overtuigd van het potentieel van de regio en de kracht van voornamelijk Garnacha, maakt Daniel de meest prachtige, authentieke wijnen.

The Maker

The Wines

Kπ Blanco


  • Jaargang: 2015
  • Druif: 100% Sauvignon Blanc
  • Vinificatie: in betonnen vaten

Kπ is de fonetische spelling van capi, wat weer een afkorting is van Capitán de Australia. Zo werd de in Australië geboren Spanjaard Daniel Ramos door zijn Spaanse vriendjes genoemd. Gemaakt van druiven afkomstig van de wijngaarden van wijnhuis Vega Sicilia. Een rijke witte wijn met aroma´s van gebakken appel en laurier.

Kπ Rosado


  • Jaargang: 2013
  • Druif: 100% Garnacha
  • Vinificatie: in betonnen vaten
  • Rijping: 21 maanden Amerikaans eikenhouten vaten

Een rosé met alle volheid en kracht van een rode wijn. Met recht een winterrosé te noemen. Na 5 maanden gistcontact en 21 maanden houtrijping ontstaat een bijzondere rosé met smaken van zacht rood fruit, amandel en caramel.

Kπ Amphorae 100%


  • Jaargang: 2014
  • Druif: 100% Garnacha
  • Vinificatie: in amfora
  • Rijping: 6 maanden in amfora

Gemaakt volgens de traditionele methode van de regio. Vergist in amfora´s, aardewerken kruiken. Zelfs na de vergisting verblijft de wijn in contact met de schil in de amfora.
Een zachte, volle rode wijn met een verrassend frisse afdronk. Rode kers, bes en framboos, met kruidige tonen en smaken van zoete specerijen, zoals kaneel.

Zerberos Suaviñon


  • Jaargang: 2012
  • Druif: 100% Sauvignon Blanc
  • Vinificatie: in Frans eikenhouten vaten
  • Rijping: 9 maanden in eikenhouten vaten

Zijn rijkheid verkrijgt deze wijn, met smaken van kweepeer, loquat en amandel, door de vinificatietechniek. Voor vergisting in Frans eikenhouten vaten heeft het most 48 uur schilweking. En na vergisting verblijft de wijn nog 9 maanden in contact met de gisten.

Een unieke Sauvignon Blanc in zijn soort.


Zerberos A+P


  • Jaargang: 2010
  • Druif: 100% Garnacha
  • Vinificatie: in amfora
  • Rijping: 14 maanden in Frans eikenhouten vaten

Vernoemd naar de twee gebruikte grondsoorten: Arena en Pizarra. Arena betekent zand en zorgt voor de vriendelijke volle en zachte fruitsmaken. Het leisteen (Pizarra) is wat rechter door zee. Zuren, tanninen en mineraliteit voeren de boventoon. Maar breng ze samen en Arena en Pizarra zorgen voor de juiste balans. Heerlijk sappig rood fruit, wat kruidigheid en mooi geïntegreerd hout.

El Altar


  • Jaargang: 2014
  • Druif: 100% Garnacha
  • Dorp: El Barraco (Cebreros, noordelijke helling)
  • Wijngaarden: El Altar (65 jaar), La Rinconada (90 jaar)
  • Vinificatie: in Frans eikenhouten vaten
  • Rijping: 12 maanden Frans eikenhouten vaten van 600 liter

Cebreros is de belangrijkst regio van Sierra de Gredos. Hier ligt 85% van de wijngaarden. Een droge wijngaard, maar de nabijgelegen dam zorgt voor net voldoende vochtigheid. De zandbodem in combinatie met de noordelijke expostitie zorgen voor verfrissende zuren en een zacht mondgevoel in de wijn . Zacht rood bosfruit (framboos), roos en kruidigheid (tijm). Een extreem elegante stijl Gredos-garnacha!


Del Tiemblo


  • Jaargang: 2011
  • Druif: 100% Garnacha
  • Dorp: El Tiemblo (noordelijke helling)
  • Wijngaard: Los Chorrancos (1939)
  • Vinificatie: in Frans eikenhouten vaten
  • Rijping: 12 maanden Frans eikenhouten vaten van 600 liter

De wijngaard is vernoemd naar de bron die in het naastgelegen bos ontspringt. Kamille, zonneroosje, citroentijm en lavendel groeien hier weelderig. De 77-jaar oude wijngaard bevat een mix van garnacha´s: tinta, gris, peluda en tintorera. Een intense rode wijn, met een mooie structuur van krachtige zuren en tanninen. Aroma´s van rood kersenfruit en veel kruidigheid (tijm en lavendel vind je hier terug). Met veel lengte en mineraliteit in de afdronk veroorzaakt door de schilferstenen bodem.

DaIr




  • Jaargang: 2013
  • Druif: 100% Garnacha
  • Dorp: Cebreros (zuidelijke helling)
  • Wijngaard: La Chapelle en La Joya de la Movida
  • Vinificatie: in Frans eikenhouten houten
  • Rijping: 12 maanden Frans eikenhouten vaten van 225 liter

Een familieproject! De kinderen van Daniel, Daniel (Da) en Irene (Ir) stampen zelf de druiven met de voeten. De hele trossen (inclusief steeltjes) worden gebruikt bij de vergisting. Ook zijn de niños verantwoordelijk voor het ontwerp van de labels. En alle deze aandacht is zeker terug te proeven. Een wijn met hele frisse zuren, delicaat rood fruit aroma, een beetje rokerige tonen en een enorme mineraliteit. De stokken staat aangeplant op een leistenen bodem op de zuidhelling van het dorp Cebreros.